Skip to main content
2017

Verdens længste elkabel bygges mellem DK og UK

By 30/10/2017april 13th, 2020No Comments

Et kabel på 750 km fra Vejen i Sydjylland til Bicker Fen nord for London skal forbinde det danske og engelske elnet. Det oplyser Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet. Kablet der får navnet Viking Link bliver et 400 kV kabel og får en kapacitet på 1400 MW.

Viking Link bliver verdens længste jævnstrømskabel og skal sikre Danmark en høj forsyningssikkerhed og bedre mulighed for at handle med strøm i fremtiden. På en måde kan man sige, at el – og primært vindenergi – bliver det nye bacon.

 

Screen Shot 2017 10 30 At 164646

 

Netto vil Danmark øge eksporten som følge af den nye forbindelse til Storbritannien, som er et såkaldt højprisområde for strøm. Samtidig vil Danmark også øge importen gennem den nye forbindelse til Tyskland.

”Stærke el-forbindelser til udlandet er afgørende for en lille nation som Danmark. Vi får mulighed for at sælge vores strøm på et større marked, når vi har overskud af vedvarende energi. Samtidig får vi et større udbud af strøm til Danmark, når vinden ikke blæser og solen ikke skinner. Stærke elforbindelser til vores naboer bidrager dermed både til at sikre billig og pålidelig strøm for forbrugerne og til at holde vindkraftens værdi oppe. Det er til gavn for alle danskere og virksomheder i Danmark,” siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

 

Formelt set er det lange kabel endnu ikke vedtaget. Systemoperatørerne i England og Danmark ventes at tage den endelige finansielle beslutning til marts, men med det ok, der er givet politisk, er den beslutning dog kommet markant tættere på.

 

Læs mere om elkablet til England her