VE-bonusordning
VE-bonusordningen giver naboer i en afstand af 4 til 8 gange møllehøjde fra nærmeste vindmølle og 0-200 meters afstand fra større solcelleanlæg ret til en VE-bonus. Bonussen svarer til en andel på 6,5 kW af møllens produktion.
Størrelsen på bonussen vil variere i anlæggets levetid og afhænge af anlæggets produktion og elprisen. Bonussen vil således være højere i gode vind-år, eller når elprisen er høj.
Bonussen opgøres på månedsbasis, men udbetales én gang om året – og senest 1. maj for det foregående kalenderår. Den elpris som vindmølleejeren har modtaget anvendes til udregningen af bonussen.
Til eksempel vil en husstand til en 4,2 MW vindmølle med en årlig produktion på 12 mio. kilowatt timer med en elpris på 25 øre Wh udløse en VE-bonus på 4.643 kr.
Energistyrelsen oplyser, at VE-bonus gælder for dem, der er CPR-registeret på den pågældende naboadresse. VE-bonusordningen gælder ikke for sommerhuse, med mindre man har tilladelse til at bo i sommerhuset hele året – altså rent faktisk bor der og er registreret på adressen.
Loft over bonussen på 1,5 pct.
Der er loft over, hvor stor en andel vindmølleejeren kan udbetale i VE-bonus. Loftet betyder, at vindmølleejeren er sikret mod at skulle udbetale en uforholdsmæssig stor andel af sin produktion. Samlet set må VE-bonussen ikke overstige 1,5 pct. af den samlede kapacitet. Hvis man har et projekt på 10 MW, så kan man med andre ord maksimalt udbetale 150 kW i VE-bonus.
Egenproducenter
Egenproducenter skal også udbetale VE-bonus til naboerne, selvom enten hele eller en del af produktionen ikke er leveret til nettet. Her bruges der i stedet for den reelle afregningspris den gennemsnitlige spotpris i det relevante prisområde.
Værditabsordningen
Med de nye VE-ordninger foretages en række administrative ændringer. Blandt andet vil information om ordningen fra denne dato foregå via digital post. Det er vindmølleopstilleren, der er afsender på brevet, som sendes til borgeren, men Energistyrelsen sender brevet ud på vegne af opstilleren via digital post. Dermed forsvinder også behovet for at annoncere det offentlige møde i lokalaviserne.
Fra 1. januar, 2021 er tidspunktet for værditabs-vurderingen flyttet til efter VE-anlægget er stillet op. Det er modsat den tidligere praksis, hvor værditabet blev bestemt før VE-anlægget var stillet op og på baggrund af visualiseringer.
Salgsoptionsordning
Naboer i en afstand af 4 til 6 gange møllehøjde fra nærmeste vindmølle, og 0-200 meters afstand fra større solcelleanlæg kan vælge at sælge deres beboelsesejendom til opstilleren af det vedvarende energianlæg. Salgsoptionen gælder i op til et år efter 1 kWh er produceret fra anlægget. Salgsoptionen gælder også for sommerhuse.
Beboelsesejendommens værdi vurderes af den uafhængige taksationsmyndighed, der også foretager vurdering af værditab. Kun ejendomsejere, der har fået tildelt værditab på over 1 pct. af ejendommens værdi af taksationsmyndigheden, kan anvende salgsoptionen.
Man skal ansøge om salgsoptionen samtidig med, at der anmeldes krav om værditab.