Skip to main content
2023Uncategorized

Der vil blive sat klare rammer for stifternes indsigelsesret

By 28/02/2023No Comments

I planlovsaftalen fra 2022, som Socialdemokratiet, Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti står bag, fik stifternes indsigelsesret lov til at overleve. Sådan har historien lydt i flere medier.

Det er dog en sandhed med modifikationer. Faktisk vil der i fremtiden blive sat klare rammer for Stiftsøvrighedens indsigelsesret. Det fremgår af ”Delaftale om mere grøn strøm 2022”. Her er det præciseret, at der i loven f.eks. fastsættes et afstandskrav for indsigelsesrettens rækkevidde.

I delaftalen står der:

Der er behov for klarere rammer for udbygningen af VE-anlæg. Det kræver bl.a. en styrket planlægning af, hvor der skal placeres vedvarende energi, og en fokusering af det statslige tilsyn med kommunernes planlægning, herunder at der sikres klare rammer for Stiftsøvrighedens indsigelsesret, så der i loven f.eks. fastsættes et afstandskrav for indsigelsesrettens rækkevidde.

I den nye regering sorterer planloven under Louise Schack Elholm (V), kirkeminister og minister for landdistrikter. I en artikel i Altinget henviser hun til, at der er et forlig bag planlovsaftalen, som hun vil leve op til – og er tilfreds med.

Den konkrete udmøntning af de nye afstandskrav for indsigelsesrettens rækkevidde forventes at blive fremlagt til efteråret.

Klimaaftalen om grøn strøm og varme fra 2022 kan læses her. Den omtalte delaftale er indeholdt i Klimaaftalen.

@videnomvind