Skip to main content

*Information om CO2-tallene

 

Vindmøller:

Den angivne fortrængning på 489 gram pr. kW svarer til den mængde CO2, som ville være blevet udledt, hvis vindmøllernes produktion af grøn strøm blev erstattet af strøm produceret på biogas, biomasse, affald samt fossile brændsler på et gennemsnitligt dansk fossilt kraftværk. Det sker jf. “Generel deklaration 2023” fra Energinet.

Dertil skal fratrækkes, at vindmølleproducenterne i deres livscyklus analyser (LCOE), når frem til, at der ifm. fabrikationen af en ny vindmølle er et forbrug af fossil energi, som betyder, at der udledes max 10 g/kWh i en mølles levetid. Summa summarum så fortrænger grøn strøm fra vindmøller 489 minus 10 = 479 g/kWh

 

Andre aktører har anvendt andre tal for CO2 fortrængningen. Således har danske EA Analyse offentliggjort en udregning der kommer frem til en emission på 875 g/kwh ved et produktionsmix på 80 % kulkraft, 15 % naturgas og 5 % VE-anlæg. Dansk Energi går i en rapport fra 2017 ud fra et energimix med bl.a. naturgas og biomasse og har her sat fortrængningen til 665 g/kwh (side 6).

 

Solceller:

CO2-udledningen fra produktionen af solceller forbrugt direkte eller tilført nettet er 54 g/kWh – jf. data fra IEA (Report IEA-PVPS T12-17 fra 2020)

 

Det danske energisystem

Hvis man forholder CO2 udledningen fra el specifikt til det danske elnet, hvor der i forvejen er en stor del af vedvarende energi fra primært vind, sol og biomasse, så er tallet for CO2-fortrængningen naturligvis mindre (kilde: Energinets miljødeklaration). Når du i 2023 tændte for kaffemaskinen hjemme i køkkenet, så medførte forbruget af hver kilowatttime en udledning på 96 g/kWh. Produktionen af el baseret på vedvarende energi (biomasse, vandkraft medregnet) voksede i 2022 til 81,4 pct. af den indenlandske elforsyning mod 71,9 pct. i 2021. (ENS, Energistatistik 2022)