Skip to main content
Tilbage til oversigt

Hvor mange kilowatt producerer sol og vind pr. hektar?

Svaret er ikke entydigt eftersom solceller og vindmøller ofte sammenbygges i store parker – og den tendens ser ud til at blive forstærket i årene fremover. Ved en sammenbygning kan der nemlig opnås væsentlige besparelser på net-tilslutning og drift.

Derudover har solceller den fordel, at de kun producerer el i døgnets lyse timer, hvor elforbruget er størst. Til gengæld producerer solceller kun i ca. 1000 timer på et år, hvor vindmøller på land producerer i 2-3.000 timer.

Arealforbrug

Hvis vi ser på adskilte projekter for nye solceller og vindmøller i store parker, så ser regnskabet for arealforbruget således ud:

Hvis vi ser på adskilte projekter for nye solceller og vindmøller i store parker i Danmark, så ser regnskabet for arealforbruget således ud:

Solcellepark:                                                                        759.000 kilowatt-timer pr. hektar pr. år *

Vindmøllepark på land (150 m. høje møller):           26.000.000 kilowatt-timer pr. hektar pr. år **

(Arealforbrug pr. mølle: 0,5 hektar / 5000 m2 ***)

At producere en kilowatt-time i en solcellepark kræver ud fra ovenstående tal ca. 34 gange så meget areal, som at producere en kilowatt-time i en vindmøllepark på land. (2019 tal – derfor er der pr. d.d. tale om absolutte minimumstal)

Produktionstal

Vindmøller på land i Danmark rejses i dag uden støtte fra staten. Derudover skal det nævnes, at danske vindmøller ikke længere står stille på grund af utilstrækkeligt tysk elnet. Det er i følge Energinet konklusionen, efter en ny metode for modhandel mellem Tyskland og Danmark trådte i kraft sidste år.

I 2021 blev der slukket for danske møller i et omfang, der svarer til 7,3 pct. af den samlede danske vindmølleproduktion eller ca. 2.675 GWh. I sidste halvår af 2023 var omfanget nede på 0-10 GWh, skønner Energinet.

I 2023 kom ca. 50 pct. af danskernes elforbrug fra vindenergi. 11 pct. af danskernes elforbrug kom fra bæredygtig biomasse, og 6 pct. af danskernes elforbrug kom i 2023 fra solenergi. Kilde: Green Power Denmark.

Kilder:

Tallene baserer sig på data fra Energistyrelsens teknologikatalog samt konkrete projektdata. Der er taget udgangspunkt i store moderne anlæg.
* Gennemsnitlige projektdata fra Jan Vedde, Dansk Solcelleforening og Senior Project Engineer, European Energy. ** Gennemsnitlige projektdata fra Bo Schöler, Senior Project Manager, EuroWind

*** Gennemsnit udregnet på baggrund af et konkrete projekter – v. Jørn Larsen, Strange Skriver, seniorkonsulenter i Danmarks Vindmølleforening / Wind Denmark og Mikael D. Pedersen CTO European Energy A/S

Energinet: 2022 sætter dansk rekord i vind og sol

Green Power Denmark: Fakta om grøn energi