Planlægning af landmølleprojekter sker i kommunerne, der er ansvarlig planmyndighed. De nærmere regler for planlægningen er udstedt af staten gennem ”Bekendtgørelse om planlægning for og tilladelse til opstilling af vindmøller”. Bekendtgørelsen fastlægger blandt andet hvilke hensyn, der skal tages til nabobebyggelser, natur, landskab samt kulturhistoriske og erhvervsmæssige interesser mv.
Som planmyndighed har kommunerne altså ansvaret for at afveje de forskellige benyttelses- og beskyttelsesinteresser. Afvejningen heraf sker med udgangspunkt i Planlovens formålsparagraf og på baggrund af vindmøllebekendtgørelsens konkrete bestemmelser om støjkrav, opstillingsmønstre og minimumsafstand til nabohuse mv.
Bemærk: Med Klimaaftale om mere grøn energi fra sol og vind på land 2023 lægger regeringen op til, at staten kan spille en aktiv rolle i planlægningen af større energiparker på land og understøtte udbygningen af vedvarende energi på land generelt. Energiparkerne vil være et supplement til den kommunale planlægning af VE-projekter og skal ses som et bidrag til at fjerne barrierer herfor. Indeværende aftale er første opfølgende aftale på sidste års Klimaaftale om grøn strøm og varme 2022. Der vil senere skulle træffes yderligere beslutning om bl.a. statsligt engagement.
Aftaleparterne er enige om, at der i foråret 2024 fremsættes en ny lov om større energiparker,hvori energiparker inden for de udpegede arealer tildeles særlige vilkår, der bl.a. lemper hensyn til arealbeskyttelse og dermed gør det nemmere og hurtigere at få tilladelser og dispensationer til opstilling af vedvarende energi, herunder i forhold til placering af PtX-anlæg og virksomheder i tilknytning til energiparkerne. Aftalepartierne er desuden enige om, at der gives mulighed for, at staten helt eller delvist kan overtage den konkrete planlægning. Opdatering af betingelserne for opstilling af VE på land ift. ovenstående vil ske på denne side april, 2024.