I undersøgelsen står der: ”De målte niveauer er meget lave, og forfatterne vurderer ikke, at de (møllevingerne, red.) vil kunne bidrage synligt til den samlede PFAS-udvaskning observeret i perkolat fra deponeringsanlæg, som generelt er flere størrelsesordener højere”.
(Perkolat er en væske, der dannes, når vand eller nedbør løber gennem et materiale og trækker opløste stoffer ud af det. I miljømæssig sammenhæng refererer perkolat ofte til den væske, der dannes, når regnvand løber gennem en losseplads eller et deponeringsanlæg, red.)
De fleste PFAS måleresultater i Miljøstyrelsens undersøgelse ligger under kvantificeringsgrænser og medfører dermed stor usikkerhed for sporing af PFAS i det hele taget. Selv i blindtest, hvor test er gennemført på demineraliseret vand, er der også fund af PFAS. I de få tilfælde, hvor målinger ligger over kvantificeringsgrænsen er der mistanke om, at der er sket en forurening af prøverne enten fra de anvendte opskæringsredskaber eller den deponi-lokation, hvorfra prøverne er taget.
Uagtet resultaterne tager vindmølleindustrien PFAS-forurening alvorligt, påpeger Lea Bigom Wichmand, der er afdelingschef i Green Power Denmark. Hun oplyser, at branchen er åben for yderligere samarbejde med myndighederne og ønsker i øvrigt, at deponi af vindmøllevinger i det hele taget gøres forbudt på EU-plan fra 2025.