Skip to main content
2015

Atmosfærens CO2-niveau runder ildevarslende milepæl

By 26/05/2015april 14th, 2020No Comments

Det globale niveau af kuldioxid er nu målt til over 400 milliontedele. Det er det højeste nogensinde.

 

Amerikanske forskere har ifølge Ritzau for første gang i menneskehedens historie målt det globale CO2-niveau til 400 milliontedele. Forskerne fra USA’s Nationale Ocean og Atmosfæriske Administration (NOAA) oplyser, at allerede i 2012 blev grænsen på 400 ppm nået i Arktis. I 2013 kunne også Hawaii  registrere, at det skarpe hjørne var rundet. Derfor var det ifølge NOAA kun et spørgsmål om tid, før niveauet ville blive nået globalt.

 

Stigningen i det globale CO2-niveau startede for alvor med industrialiseringen i slutningen af 1800-tallet. Siden da er CO2-niveauet steget med 120 ppm. Men det er værd at bemærke, at halvdelen af dette tal er kommet til siden 1970, oplyser Pieter Tans, seniorforsker hos NOAA.

 

Det høje niveau af CO2 kobles af FN´s ledende klimaforskere med stor sikkerhed sammen med den globale opvarmning. Det skyldes at CO2 binder varmepartikler fra jorden.

 

For kort tid siden meddelte Det Internationale Energiagentur ellers, at væksten i den globale udledning af fossile brændsler i 2013 var stagneret. Der var således håb om, at CO2-niveauet ville have vist samme tegn. Men drivhusgasser bliver i atmosfæren i årevis, siger forskerne, og de vil derfor i lang tid frem blive ved med at indfange varme fra Jorden.