Skip to main content
2018

Elsystemet: Kørte uden de store kraftværker i 41 døgn

By 06/02/2018april 13th, 2020No Comments

For et par år siden var der ikke mange I Energinets kontrolrum, der troede, at vi herhjemme kunne undvære de store kraftværker til at stabilisere elnettet. Men I 2017 klarede elsystemet sig uden i en hel uge. Det skriver Ingeniøren, der henviser til det statslige Energinet.dk´s offentliggørelse af deres driftstal for 2017.

 

– Tallene illustrerer, at elsystemet er inde i en enorm udvikling, siger chef i Energinets kontrolcenter, Bent Myllerup:

– Det er ikke så mange år siden, vi troede, at bare ti procent vindkraft ville være nærmest umuligt at arbejde med. Nu kan vi klare at køre kun med sol, vind og decentrale værker i lange perioder uden behov for de store kraftværkers systembærende egenskaber, siger han.

 

Screen Shot 2018 02 06 At 130337 (1)

 

– At drive elnettet med store mængder vedvarende energi er virkelig “learning by doing”, for det kan man ikke læse sig til i nogen lærebøger. Heldigvis bliver vi klogere og klogere – samtidig med at system-egenskaberne i for eksempel vindmøller udvikler sig, påpeger Bent Myllerup.

 

Brancheorganisationen Dansk Energi har i følge Ingeniøren tidligere været kritisk overfor Energinets udmeldinger om, at man ikke mere har brug for de store kraftværkers systembærende egenskaber. De peger på, at de store kraftværker alligevel blev beordret i drift 27 gange frem til sensommeren i 2017 mod 11 gange i hele 2016.

 

– Vores behov for systemydelser bliver i dag udbudt på markedet, så jeg er temmelig sikker på, at vi reducerer antallet af beordringer til de store kraftværker i fremtiden. Det bliver mere og mere elmarkedet, der bestemmer hvem, der leverer – og det er jo faktisk hele ideen med vores arbejde, siger Bent Myllerup.

 

Læs hele artikelen i Ingeniøren her.