Skip to main content
2015

Én mand står bag halvdelen af sommerens protester mod vindmøller

By 18/08/2015april 14th, 2020No Comments

Sommerens mange læserindlæg mod vindmøller har givet indtryk af, at der er en stor og stærk folkelig modstand mod vindmøller i Danmark. Men hvis man kigger nærmere på hvem, der har stået bag de mange læserindlæg, så viser det sig, at over halvdelen af læserindlæggene er produceret af én og samme person. Helt konkret drejer det sig om 100 indlæg ud af 194 mulige.
Det fremgår af en optælling som VidenOmVind har foretaget af sommerens læserindlæg mod vindmøller i danske regionalaviser.

Langt de fleste af den ihærdige læserbrevsskribents 100 indlæg er skrevet over 3-4 emner, som på forskellig vis er blandet, kopieret og i bedste fald trykt med forskellige overskrifter. Overskrifterne er typisk “Flere vindmøller er gak, gak” eller “Vi har ikke råd til blæsevejr”, etc. Indholdet er som oftest genbrug / copy-paste.

Fra Gedser til Skagen

Optællingen gælder regionalaviser over hele landet. Selvom læserbrevene ofte bliver bragt i sammenhæng med en lokal debat for eller imod konkrete vindmølleprojekter, så fungerer den inkarnerede modstander ifølge optællingen, som den lokale stemme mod vindmøller i aviser fra Gedser til Skagen.

At dømme fra de sidste dages læserindlæg mod vindmøller, ser den ihærdige læserbrevsskribent ud til at fortsætte med at fylde regionalaviserne med sine mange indlæg. Han producerer og fremsender tydeligvis disse indlæg ud fra en nøje tilrettelagt plan. Mon de danske regionalaviser er klar over, at de medvirker i en nøje tilrettelagt kampagne mod vindmøller?
 
Opsigtsvækkende

“Der er tale om en professionel landsdækkende mediekampagne organiseret af ganske få personer” Asbjørn Bjerre, direktør i Danmarks Vindmølleforening.

Ifølge EnergiWatch, som bringer en artikel om de opstigtsvækkende tal, mener administrerende direktør i Vindmølleindustrien, Jan Hylleberg, at lokalpolitikere landet over bør tage optællingen til efterretning.
“Det er et overraskende fund. Jeg synes, at det er med til at nuancere billedet af den debat, der – naturligvis – er om vindmøller,” siger han.

“Vi har herhjemme både en landspolitisk og en lokal debat om vindmøller, som jeg hilser velkommen. Men den lokale debat om lokale projekter, den tages nu engang bedst af lokale borgere. Jeg bliver ofte mødt af byrådspolitikere, som mener, at vindmøller er en svær ting at håndtere, fordi modstanden nogle gange virker meget massiv, men når der er tale om kopivirksomhed uden lokal forankring, så er det en vigtig nuance,” siger den administrerende direktør.

Asbjørn Bjerre, direktør i Danmarks Vindmølleforening, er enig. “Det er et problem, at det lykkes for nogle ganske få ihærdigt skrivende personer at få det til at se ud som om, der er en udbredt og stigende modstand i befolkningen mod vindmøller”, siger han.
“Ikke nok med at en enkelt person – Lars Klottrup fra Djursland – er afsenderen på mere end halvdelen af alle indlæg mod vindmøller, men et pænt antal af de resterende læserbreve, der spredes over hele landet,  er indsendt af ganske få andre. Heriblandt 3 bestyrelsesmedlemmer fra protestsammenslutningen, der misvisende mener at kunne tale på potentielle kommende naboers vegne. Der er tale om en professionel landsdækkende mediekampagne organiseret af ganske få personer. Den har ikke et sagligt indhold, men frygtpropaganda og fantasifulde påstande virker desværre. Vores svar skal være faktuel information.”

Vindmølleindustrien foretog en lignende undersøgelse i løbet af seks måneder i 2011, og her stod den samme, ivrige forfatter bag lige under en tredjedel af i alt 347 vindmøllekritiske skriverier.

 

Få mere information om vindmøller her.