Skip to main content
2015

Et energisystem på 100% VE er muligt

By 18/11/2015april 14th, 2020No Comments

SES Front Dk

 

Er det muligt at skabe et energisystem i Danmark på 100% VE? Ja, det er det, siger energiforskere fra Aalborg Universitet ifølge Ingeniøren. Forskerne har for IDA regnet på, hvordan vi mest effektivt og samfundsøkonomisk billigst muligt kan nå målet om en energiforsyning af Danmark helt uden fossile brændsler i 2050 – sådan som politikerne har besluttet det. Rapporten præsenteres i dag for offentligheden.

 

“Smart Energy Systems” er navnet på det system, som kan løse opgaven. Rapporten beskriver et scenario, som ved hjælp af integration af varme-, gas-, el- og transportsektoren opnår et robust og fleksibelt energisystem, der samtidigt reducerer det kritiske forbrug af biomasse.

»Vores energisystem befinder sig i en overgangsfase. Vi har masser af teknologi, der kan producere grøn energi; nu handler det om at anvende energien smartest muligt. I vores 2050-vision er en omfattende integration af el-, varme- og gas- og transportsektoren det centrale element, som kan gøre energisystemet både meget robust og samfundsøkonomisk fordelagtigt,« siger IDAs formand, Frida Frost.

Hun understreger, at IDAs Energivision 2050 kigger på hele energisystemet uden hensyn til sektorinteresser og derfor giver et mere differentieret billede, end man kan forvente af brancheforeningerne og lignende.

 

Ny viden har gjort det relevant at gentænke energisystemet, det siger én af hovedkræfterne bag rapporten professor Brian Vad Mathiesen, Aalborg Universitet. »Det drejer sig for eksempel om lagringsteknologier, hvor brint fra elektrolyse sammen med kulstof fra biomasse eller CO2 fra forbrænding af biomasse kan omdannes til forskellige flydende brændsler til transportsektoren. Det handler om nye måder at integrere fjernkøling og lavtemperatur-fjernvarme på og om, hvordan man inddrager gasnettet som forbindelse mellem el-, varme- og transportsektoren,« forklarer han.

 

Læs artiklen fra Ingeniøren her.

 

Læs rapporten “Smart Energy Systems” her.

 

Se filmen om “Smart Energy Systems” her.