Skip to main content
2017

EU kan fordoble VE i 2030 uden ekstra penge

By 30/10/2017april 13th, 2020No Comments

Det internationale agentur for vedvarende energi IRENA har netop præsenteret en rapport, som viser, at EU med de nuværende forudsætninger for vedvarende energi ikke vil nå målet om 27 procent VE i 2030. Rapporten er en del af IRENAs REmap-program, der viser, hvordan det er muligt at reducere andelen af fossile brændsler i energisystemet, og rapporten blev i sidste uge omtalt i Ingeniøren.

 

EUs mål for VE blev fastsat i 2014 af EU’s ministerråd og byggede på nogle fastsatte rammer og de daværende teknologiske forudsætninger. Hvis EU fortsætter med forudsætningerne fra 2014, vil landenes samlede andel kun nå 24 procent i 2030.

Ifølge IRENA kan EU øge VE andelen til hele 33 procent uden at øge den samfundsøkonomiske omkostning.  Med ekstra energieffektiviseringer vil tallet kunne komme helt op til 34 procent. I forhold til i dag, hvor andelen ligger på cirka 17 procent, er der altså tale om en fordobling.

 

Baggrunden er, at teknologien har ændret sig markant, og det gælder især priserne for offshore vindkraft og solceller. De er nemlig faldet langt mere end de oprindelige forudsætninger, og det betyder, at det økonomiske potentiale er vokset tilsvarende.

 

Screen Shot 2017 10 30 At 170539

 

Anders Stouge fra Dansk Energi: De gamle mål for VE blev fastsat ud fra den tids observationer. Vi mener derfor, at vi skal have højere ambitioner. Det er især priserne for sol- og vindkraft, som har ændret regnestykket, så på en måde kan man sige, at den grønne energi har skabt sit eget råderum for at udvide, siger han.

 

Derfor mener Dansk Energi, at spørgsmålet skal tages op i EU – og dette gælder også de krav, der gælder for Danmark. Lige nu er det et politisk mål, at vi skal nå 50 procent VE i Danmark i 2030:

– Men vi mener, at målet skal være mindst 50 procent. Studiet fra IRENA viser jo, at vi sagtens kan være mere ambitiøse. Når vi nu kigger frem mod en ny energiaftale, så håber jeg, at man tager ved lære og udformer aftalen, så den får indbygget en fleksibilitet undervejs,« siger Anders Stouge.

 

Læs mere her