Skip to main content
2017

Grøn strøm skal lagres i store vandlagre

By 12/02/2017april 14th, 2020No Comments

Kæmpebassiner op til 20 meter dybe fyldt med vand skal lagre grøn strøm fra blandt andet vindmøller.

Det fremgår af en artikel i Politikken. I artiklen oplyses det, at det danske selskab European Energy har søgt patent på “GigaStorage”, der skal løse et af de store problemer i den grønne omstilling: Hvordan lagrer man klimavenlig strøm fra vedvarende energikilder?

Perspektivet

European Energy har de sidste næsten 15 år opført vind- og solparker for ca. 7,5 milliarder kroner over store dele af Europa. Adm. direktør Knud-Erik Andersen siger:

»Perspektivet i dette er, at vi hurtigt kan skære ned på de fossile brændsler, som vi stadig gør stor brug af. Det samme gælder den store import af biomasse som flis og andet«, siger Knud-Erik Andersen.

Sådan

GigaStorage går ud på at sende strøm fra vindmøller og solceller gennem varmepumper eller elkedler og lagre energien som varme i vand. Opvarmningen vil primært ske, når der er rigeligt af især vindstrøm på markedet og elprisen er lav. Når prisen på el stiger, så kan der tappes varme fra lageret. Gigastorage vil også kunne lagre varme over flere måneder. Det vil sige, at overskudsel fra sommer og efterår vil kunne lagres til brug i vintersæsonen.

Varmetabet hen over sæsonen er på maksimalt 20 prrocent. Og da 64% af danske husstande er tilsluttet fjernvarmenettet, kan størstedelen af danske forbrugere med tiden få billig og CO2-fri fjernvarme fra dette system.

»Der er ingen øvre grænse for, hvor store anlæg vi kan bygge. Og vi får en reguleringsmulighed, vi har savnet i Danmark«, siger Knud-Erik Andersen.

Esbjerg

I Esbjerg er man ifølge artiklen i Politikken meget interesseret i GigaStorage. Det siger Jesper Frost Rasmussen (V), 1. viceborgmester og direktør for Din Forsyning, der leverer vand og varme samt håndterer spildevand og affald for 100.000 borgere i Esbjerg og Varde kommuner.

»Dette virker til at kunne blive en ‘game changer’ i energipolitikken, så man virkelig kan få kædet systemerne sammen«.

»Det er rigtig interessant for os i Esbjerg, og vil helt sikkert også være det i resten af landet og resten af verden, hvis det lykkes, at få systemet kommercialiseret«, siger viceborgmesteren.

I dag har Esbjerg så megen overskudsvarme fra sit forbrændingsanlæg, at man til tider må sende den direkte ud i Vadehavet. Det vil GigaStorage også kunne ændre på.

»Så kan vi fortrænge noget kul og erstatte det med 100 procent grøn energi. Det betyder billigere varmeregning«, siger Jesper Frost Rasmussen til Politikken.