Skip to main content
2015

Kabler for 3 billioner skal binde EU’s elsystem sammen

By 10/11/2015april 14th, 2020No Comments

Hvis EU skal være et lavemissionssamfund i 2050, sådan som det er hensigten, så er det nødvendigt at binde Europa´s energisystem sammen med kraftige kabler i et langt større omfang end i dag. Udbygningen vil blive markant, men den er både overkommeligt og muligt. Det fremgår af Ingeniøren, som refererer en analyse fra e-Highway 2050, som er støttet af EU.

 

Arbejdsgruppen har analyseret hvor mange kabler og luftledninger der egentlig skal til for et energisystem på 100% vedvarende energi i EU. Rapporten beskriver ”kabelføringen” og prisen for det hele: 3 billioner kr – 1900 mia kroner hvis systemet skal gennemføres med luftledninger og 3000 mia kroner, hvis kablerne skal i jorden.

 

Peder Ø. Andreasen, adm. direktør fra Energinet.dk og formand for de europæiske transmissionsselskaber, Entso-E, kalder analysen for meget brugbar, også selv om den anskuer udfordringen på lang sigt:

»Den viser for eksempel, at nord-syd-forbindelser er robuste og dermed skal udbygges yderligere på den lange bane. Det stemmer rigtig fint overens med vores vurdering af, at Norden kan få en stor fremtid som ‘powerhouse’ for Europa i et lavemissions-energisystem,« siger han.

»Tyskland er i gang med en positiv proces, og også andre lande bevæger sig i retning af mere samarbejde. Det kan godt være, at landene lige nu virker lidt fodslæbende, men de kan altså også godt se, at de bedste og billigste løsninger ligger på tværs af landene,« siger Peder Ø. Andreasen .

 

Læs mere om analysen her.