Skip to main content
2017

Klimaforandringerne på arktis bliver langt værre end forudsagt

By 01/05/2017april 14th, 2020No Comments

Den globale opvarmning vil få endnu flere og langt større konsekvenser for det arktiske klima end hidtil antaget. Det er ifølge Videnskab.dk konklusionen fra forskerne bag SWIPA-rapporten 2017.

Rapporten kaldet ‘Snow, Water, Ice, and Permafrost in the Arctic’ (SWIPA), er produceret af forskere fra Arktisk Råds otte medlemslande herunder Danmark, Grønland, Norge, Sverige og Finland.

Forskerne konkluderer dog, at klimaaftalen fra Paris kan afværge nogle af de største forandringer efter år 2050. Hvis den bliver implementeret øjeblikkeligt.

 

SWIPA-rapporten 2017 præsenterer det hidtil mest fuldstændige billede af klimaforandringerne i Arktis. Forskerne dokumenterer de forandringer, som den arktiske region har undergået i løbet af de seneste årtier:

Siden 2011 er mængden af havis svundet markant ind. Gletsjere og iskapper har trukket sig tilbage hurtigere end nogensinde før. Samtidig forventer forskerne, at havniveauet vil stige mere ved udgangen af århundredet, end de forudsagde få år tidligere. En anden konsekvens er, at Det arktiske ocean, det nordligste havområde på kloden, vil blive gradvist mere ferskt og varmt. Permafrosten tør op, og økosystemerne er udsat for et kæmpe pres.

 

Sådan vil Arktis forandre sig fra i dag (venstre) til om 30 år (højre). Illustration: SWIPA-rapporten.

Screen Shot 2017 05 01 At 95025 AM  Screen Shot 2017 05 01 At 95045 AM

 

»Temperaturerne er fortsat med at stige i Arktis, og faktisk er de steget mere end dobbelt så hurtigt som gennemsnittet for resten af verden,« fortæller programkoordinator, Morten Skovgaard Olsen fra Klima- og Energiministeriet, formand for Swipa-projektet under udarbejdelsen af den nye rapport.

 

»For hvert år, vi indsamler data, står det i stigende grad klart, at dét Arktis, som vi kender i dag, er ved at blive fortrængt af et varmere, vådere og mere foranderligt og ustabilt miljø. Denne transformation vil få store og omfattende konsekvenser for mennesker, ressourcer og økosystemer verden over,« konkluderes det i rapporten.

 

Læs hele artiklen fra Videnskab.dk her.