Det sydlige Europa har denne sommer oplevet meget høje temperaturer. Visse steder helt op til 46 grader i skyggen. Er det klimaforandringer, spørger mange? Og hvis det er, hvad sker der, hvis det fortsætter?
Et muligt svar offentligøres nu af en gruppe forskere i det ansete tidsskrift The Lancet Planetary Health. Det fremgår af medlemsbladet for Danmarks Vindmølleforening ”Naturlig Energi”.
Bladet henviser til et nyligt offentliggjort forskningsprojekt, hvor udenlandske forskere med EU-støtte har undersøgt befolkningernes sårbarhed som følge af klimaændringer i EU-landene samt Norge og Island.
Som udviklingen tegner sig for øjeblikket vil den globale temperatur stige med 3 grader, skriver forkerne. Derfor har de sammenlignet de faktiske klimabetingede begivenheder i Europa i perioden 1981-2010 med udsigterne for de sidste 30 år af vort århundrede, hvis temperaturstigningen får lov at fortsætte.
”Naturlig Energi” refererer fra den videnskabelige artikel, at de mest markante ændringer for befolkningerne i Europa herunder Norge og Island i perioden 2071 – 2100 vil være:
– 50 gange så mange mennesker som i dag vil dø på grund af hedebølger, som vil tegne sig for 99% af de vejr-relaterede dødsfald og især ramme i Sydeuropa,
– dødstallet kan ventes at stige fra 3.000 årligt til 152.000 mennesker årligt,
– to af tre europæere vil blive ramt af klimamæssige katastrofer mod en ud af tyve mennesker årligt i 1980-2010,
– udover hedebølger, tørke og ”vilde” brande kan der ventes pludselige kuldebølger, oversvømmelser,
– der vil ske en markant stigning i antallet af dødsfald netop som følge af oversvømmelser.
I samme nummer af The Lancet Planetary Health imødegår af forskere fra Sydkoreas Universitet de fremlagte prognoser. De påpeger, at mennesker er kendt for at tilpasse sig ændrede levevilkår. Det mener de også vil ske i denne sammenhæng, især takket være ny medicinsk teknologi, aircondition og bedre isolering af bygninger.
Se grafikken i en bedre opløsning og læs den videnskabelige artikel her.