Skip to main content
2024

Næsten ingen møllestop i 2023

By 22/01/2024No Comments

Danske vindmøller står ikke længere stille på grund af utilstrækkeligt tysk elnet – de får lov til at snurre, og der kommer dermed meget mere grøn energi ud i elnettet. Det er konklusionen, efter en ny metode for modhandel mellem Tyskland og Danmark trådte i kraft sidste år, skriver Energinet i en pressemeddelelse.

Til sammenligning var der i 2021 slukket for danske møller i et omfang, der svarer til 7,3 pct. af den samlede danske vindmølleproduktion eller ca. 2.675 GWh. I sidste halvår af 2023 var omfanget nede på ca. 0-10 GWh, skønner Energinet.

En af grundene er, at det nu ikke kun er danske elproducenter, der kan byde ind med nedregulering. Elproducenter i resten af Norden kan også deltage – f.eks. ved at gemme vandet i magasinerne i de nordiske vandkraftværker, mens danske vindmøller får lov at snurre, forklarer Johannes Bruun, afdelingsleder for Elmarked i Energinet.

– Det er godt for klimaet og den grønne energiproduktion. Vindmøllerne blev jo ikke sat op for at stå stille, siger han.