Skip to main content
2018

Ny film: Sådan foretager man kontrolmåling af støj fra vindmøller

By 30/01/2018april 13th, 2020No Comments

Som tilsynsmyndighed har enhver kommune ret til at bede om en kontrolmåling af støjen fra en vindmølle. Men hvordan foretages denne støjmåling?

 

I en ny film fra VidenOmVind leverer Bo Søndergaard fra konsulentfirmaet SWECO et konkret svar på spørgsmålet. Han er af den stedlige kommune blevet bedt om foretage en kontrolmåling af, om en vindmølles lydudsendelse står mål med de data, der er angivet i forbindelse med ansøgning om byggetilladelse på projektet.

 

Front (1)  Screen Shot 2018 01 22 At 122936 (2)

 

I filmen ser vi hvordan den konkrete lydmåling udføres i praksis, og Bo Søndergaard giver forklaringer omkring detaljer i forløbet undervejs. Kontrolmålingen sker efter de regler om måling af støj fra vindmøller, som er opført i Miljøministeriets vindmøllebekendtgørelse.

 

I filmen fremkommer flere fagtermer bl.a. ordet ”kildestyrke”, der er en populær, ikke teknisk betegnelse for lydeffektniveauet eller kildestyrken for en støjkilde. Kildestyrken beskriver den samlede lydenergi eller “lydudsendelse” fra kilden. I dette tilfælde fra vindmøllens vinger.

 

Den færdige rapport over kontrolmålingen bliver efterfølgende fremsendt til vindmølleopstilleren, der har betalt for at få arbejdet udført. Vindmølleopstilleren bruger rapporten som dokumentation i forhold til kommunen, der skal sikre at vindmøllebekendtgørelsen overholdes.

 

Filmen er produceret af VidenOmVind.

Se filmen her.