Skip to main content
2016

Skotsk rapport: Turisme og vindmøller trives fint sammen

By 19/09/2016august 31st, 2022No Comments

Vindmøller afskrækker ikke turister, tværtimod så mener 3 ud af 4 turister, at vindmøller har en neutral eller positiv påvirkning på landskabet. Det er blot én af flere interessante resultater, som med baggrund i skotske forhold er offentliggjort i rapporten “Wind Farms and Tourism Trends in Scotland”. Rapporten er udarbejdet af det skotske konsulenthus Biggar Economics. Rapporten er omtalt i avisen Independent.

I rapporten har Biggar Economics kigget nærmere på 18 lokationer i Skotland, hvor der er bygget vindmølleparker på land.

Resultaterne er ret entydige. I 15 af de 18 lokationer er beskæftigelsen i bæredygtig turisme efterfølgende steget med mere end det skotske gennemsnit – trods forekomsten af ​​møllerne.

Rapportens forfatter, Graeme Blackett, direktør for Biggar Economics: “Både vedvarende energi og turisme er af den skotske regering udset som centrale vækstsektorer. Derfor er det vigtigt at identificere, om én af de to vækstsektorer har en skadelig påvirkning på den anden”.
– Hvad denne undersøgelse viser er, at der ikke er nogen sammenhæng mellem væksten i onshore vindsektoren og vækst i turistsektoren”.

– Rapporten er den første, der systematisk har kigget på situationen før og efter, at vindmølleparker er blevet opstillet, og den viser tydeligt, at vedvarende energi og turisme kan eksistere sammen i et moderne Skotland, siger Graeme Blackett.
Lang Banks, direktør, WWF Scotland: “Faktisk er virkeligheden i nogle tilfælde, at vindmølleparker selv er blevet lokale turistattraktioner”.

Onshore vindindustrien i Skotland har udviklet sig markant de seneste år. Fra 2 gigawatt af kapaciteten i 2009 til 4.9GW i 2014. I samme periode steg antallet af jobs i bæredygtig turisme i Skotland med mere end 10 pct.

Rapporten i sin helhed her

Artikel om rapporten her

Artikel om turisme og vindmøller på Lolland her

Vendsyssel Energi- og Miljøforening: “Vindmøller afskrækker ikke turister”