Skip to main content
2016

Nye tal: CO2 indholdet i atmosfæren steg eksplosivt i 2015

By 11/03/2016april 14th, 2020No Comments

– CO2-niveauerne stiger hastigere, end de har gjort i hundredtusinder af år. Det er eksplosivt sammenlignet med naturlige processer, sådan siger chefforsker Pie­ter Tans, National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Det fremgår af en pressemeddelelse fra NOAA og en artikel i dagens udgave af EnergiWatch.

 

Konklusionen kommer i forbindelse med offentliggørelsen af de bearbejdede 2015-data for væksten i atmosfærens CO2-indhold fra Mauna Loa Observatoriet på Hawaii, der registrerer den løbende udvikling af CO2 i atmosfæren.

 

Screen Shot 2016 03 11 At 124317 PM

 

Målingerne viser, at koncentrationen i 2015 steg med 3,05 ppm CO2 (CO2-molekyler pr. million luftmolekyler), ifølge NOAA “den største årlige stigning i de 56 år, man har målt”.

 

Meldingen om den eksplosive vækst kommer nøjagtig et år efter, at Det Internationale Energiagentur, IEA kunne melde, at 2014 blev det første år i 40 år, hvor selve de globale CO2-udledningers vækst standsede, uden at det var forårsaget af økonomisk nedtur. Dengang i 2015 blev det forklaret med det gradvise skift til vedvarende energi og større energieffektivisering rundt om på kloden.

 

NOAA oplyser, at det er de fortsat høje udledninger fra afbrændingen af fossil energi, der driver stigningen. Dertil kommer, at CO2 udledningen i 2015 blev forstærket af det såkaldte El Niño-vejrfænomen, der bl.a. påvirker vegetationens udveksling af CO2 med atmosfæren.

 

EU’s stats- og regeringschefer har topmøde den 17. marts. På mødet var det planlagt, at de skulle diskutere en europæiske opfølgning på Paris-aftalen, herunder flere landes ønske om et højere ambitionsniveau for EU’s 2030-mål for CO2-reduktionen. Ifølge den senest offentliggjorte dagsorden ser det ud til, at punktet er taget af dagsordenen for topmødet. Kun flygtningekrisen og en status over beskæftigelse, vækst og konkurrence­evne optræder på dagsordenen.

 

Læs artiklen fra National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) her.