Skip to main content
2015

Overskud af vindstrøm foræres ikke væk

By 02/02/2015april 14th, 2020No Comments

Når det blæser meget, så forærer Danmark masser af vindmøllestrøm til udlandet. Sådan kan man ofte læse i de danske medier. Men faktisk er påstanden forkert. Det konkluderer en artikel på Altinget, hvor Energinet.dk gennemgår vindkraftens markedsværdi.

 

Carsten Vittrup, analytiker i Energinet.dk fortæller, at man i udregningen af vindkraftens markedsværdi skal kigge på energiregnskabet for hele året og ikke kun på den enkelte time med overskud af vindstrøm.

Det er korrekt, at overskud af vindmøllestrøm kan betyde, at vi nogle få timer om året kan opleve en negativ elpris. 46 timer for at være helt nøjagtig. Men en negativ elpris betyder, at Danmark bliver gennemgangsland for transport af billig el fra Tyskland til Norge og Sverige. Det betyder ”flaskehalsindtægter”. I forhold til f.eks. Norge genereres flaskehals-indtægten af cirka halvdelen af den forholdsvis store prisdifference på el, der er mellem Norge og Danmark i netop perioder med megen vindmøllestrøm.

 

Derudover betyder billig vindmøllestrøm, at Norge og Sverige skruer ned for deres vindkraftværker og i stedet gemmer deres vandreserver til blæsevejret er ovre og prisen på el i Danmark og Tyskland igen går op. På den måde lagrer vi vores vindstrøm i nordisk vandkraft, og det kommer Danmark og alle nabolandene til gavn med en generel billig pris på el.

Vindanalytikeren slutter med at konkludere: ”Vi får relativ billig vandkraft fra Norge, når det ikke blæser, og billig vindkraft i Danmark og fra Tyskland, når det blæser. Vi får de bedste priser fra begge sider.”