Det er ikke længere prisen på olie, der fastsætter prisen på el i Danmark. En høj andel af vindkraft og et bedre elsamarbejde med nabolandene har siden 2011 været med til at sikre stabile priser på el, selv om prisen på olie har taget nogle gevaldige udsving. Sådan lyder konklusionen i en analyse fra Dansk Energi, som behandles i en artikel på Altinget.
Ifølge konsulent i Dansk Energi Holger Jensen, så betyder den nye prisdannelse, ”at Danmark kan blive ved med at producere billig, stabil strøm på trods af den store usikkerhed om prisen på de fossile brændsler.”
Det betyder meget, især for de store elkunder. Det betyder også, at det ikke længere er kraftværkerne, der bestemmer prisen på el. Det kan gøre ondt på nogle kraftværker, men samfundsøkonomisk er det en gevinst, siger Holger Jensen.
Den borgerlig-liberale tænketank Cepos ser ifølge Altinget ikke udviklingen som et sundhedstegn. Analysechef Otto Brøns-Petersen siger, at en sammenhæng mellem olieprisen og elprisen ”meget vel kan vende tilbage”. ”Klimakommissionen forudså, at olieprisen ville blive ved med at ligge så højt, at den grønne omstilling, ville være næsten gratis”. Det er der ikke noget der tyder på, siger han
Den udlægning er den grønne tænketank Cepos uenig i. Hvis man mener den grønne omstilling og vil til at bruge mindre olie, så vil olieprisen falde, siger videnchef, Torben Chrintz. ”Det modsatte ville være dybt bekymrende, for det ville være et udtryk for, at efterspørgslen på olie var meget høj.”