Skip to main content
2016

Skotland: Vindmøller påvirker ikke husprisen – tværtimod!

By 31/10/2016oktober 25th, 2023No Comments

En ny stor undersøgelse af vindmøllers indflydelse på ejendomspriserne i Skotland viser, at vindmøller ikke har nogen negativ prispåvirkning på vindmøllenaboernes ejendomme. Flere steder endda tværtimod. Det fremgår af en artikel i The Conversation.

 

Undersøgelsen, som er støttet af den skotske regering og ledet af et forskerhold fra Sheffield Universitet, har i perioden 1990 til 2014 kigget på ca. 500.000 hushandler i både vindmølleområder og i områder uden vindmøller.

Grafen nedenfor viser den overordnede prisudvikling for huse, der henholdsvis kan og ikke kan se vindmøller fra ejendommen

 

 

 

 

Den blå linje er huse, der kan se vindmøller fra ejendommen, og den røde linje er huse, der ikke kan. At de to linier ikke følger hinanden skyldes, at vindmøller i Skotland oftest bliver rejst i områder, hvor boligpriserne er lave. Ikke overraskende da vindmøller som oftest bliver etableret i landdistrikter, hvor jorden er relativt billigt.

 

Forskerne hæfter sig ved, at de to linjer bevæger sig parallelt. Det viser nemlig, at husenes relative værdi ikke har været påvirket af vindmøller. Og det på trods af, at der fra 1990 til 2014 har været en meget stor vindmølleudbygning i Skotland.

Hvis vindmøller havde påvirket boligpriserne i Skotland, så ville de to linjer være forskellige. Og det er de ikke, de følger hinanden parallelt i et næsten identisk forløb.

 

Afstand og huspriser

Når forskerne indregnede afstanden fra husene til vindmøllerne, så fandt de ud af, at prispåvirkningen var stort set nul, når det gjaldt naboejendomme med op til 4 kilometer til vindmøllerne. For huse hvor vindmøllerne var synlige i en afstand på 4 til 5 kilometer, målte de sågar en lille prisforskel på plus 1 %.

Men hvorfor kan vindmøller have en positiv effekt på huspriserne i visse områder af Skotland? Forskerne siger, at én mulighed kunne være, at vindmøller kan sætte skub i den lokale økonomi ved at give beskæftigelse og sikre rekreative fordele for lokalsamfundene.

 

Som eksempel nævnes The Whitelee wind farm. Her har vindmøllerne resulteret i etableringen af 130 kilometer stisystem for vandrere, cyklister, ryttere og hundeluftere. Området tiltrak 25.000 besøgende i de første to måneder. Det er tænkeligt, at dette økonomiske løft kan have givet en positiv effekt på huspriserne, siger forskerne.

 

Læs hele artiklen fra The Conversation her.

 

Læs mere om undersøgelsen her:

 

Læs hele undersøgelsen her: