Skip to main content
2017

Støjen vokser ikke længere i forhold til størrelsen på vindmøllen – tværtimod

By 04/12/2017april 13th, 2020No Comments

Jo større vindmøller, jo mere støj. Sådan har det lydt siden de moderne vindmøllers barndom. Men nu ser det ud til, at en af vindmølleproducenternes mest standhaftige naturlove er brudt. Det fremgår af Ingeniøren.

 

Kaj Dam Madsen, Senior Product Function Lead for Noise i Vestas forklarer: “Rotoren er kilde til 90-95 pct. af lyden fra en vindmølle, hvoraf vingens bagkant på den yderste del af vingen står for hovedparten. Jo højere tiphastighed, des mere lyd udsendes der. Så med større vindmøller og længere vinger øges tip­hastigheden og dermed lydgenereringen markant, medmindre vi designmæssigt gør en indsats. Det er det dilemma, vi som udgangspunkt arbejder med, og hvor vi nu har knækket koden”

 

Screen Shot 2017 12 04 At 13146 PM

 

Savtakker

En vigtig grund til at koden er knækket, er montagen af såkaldte serrations – også kaldet savtakker – på bagkanten af den yderste del af vingen. Et element som længe har været kendt i branchen for at kunne have en væsentlig lyddæmpende effekt.

“Serrations er nok det vigtigste enkeltværktøj, som vi har til rådighed for lyddæmpning på vingerne”, siger Kaj Dam Madsen. Dæmpning af mekanisk lyd fra maskinkabine og drivtog er andre.

“Med denne tilgang er det lykkedes os siden 2010 at øge rotordiameteren på vores 4 MW-platform fra 112 meter til 136/150 meter, hvilket har øget energiproduktionen med 50 pct., uden at lydniveauet vokser. Tværtimod har vi reduceret lydniveauet med 2,5 dB, hvilket næsten svarer til en halvering”.

 

Læs mere om de opsigtsvækkende resultater i artiklen i Ingeniøren her.