Skip to main content
2015

Undersøgelse: Danmark har billig el

By 16/03/2015april 14th, 2020No Comments

En satsning på vedvarende energi er lig med skyhøje elpriser. Sådan lyder det ofte i de danske medier, men helt nye tal viser ifølge dagens udgave af Energy Supply, at prisen på el i Danmark er lavere end gennemsnittet i de 28 EU-lande – herunder Tyskland og England. Undersøgelsen, der er udarbejdet af Energistyrelsen baserer sig på indberetninger fra første halvår af 2014 og tallene viser de faktiske elpriser, som virksomhederne har betalt. Dertil kommer, at prisen på el i Danmark vil blive lavere endnu, eftersom undersøgelsen ikke medregner de lempelser i PSO-udgifterne frem mod 2020, som blev vedtaget i sidste års vækstpakke.

– Mange kritikere har frygtet, at Danmarks satsning på vedvarende energi giver skyhøje elpriserfor de danske virksomheder. Men det er langtfra tilfældet. Tværtimod har Danmarks fremsynede energipolitik og vores elhandel med Norge, Sverige og Nordtyskland sikret både billig og grøn strøm til danske virksomheder, konstaterer klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen.

 

Ny opgørelse

Der har længe været usikkerhed om opgørelsen af de danske elpriser. Derfor er Energistyrelsen, Dansk Industri, Dansk Energi , Energitilsynets Sekretariat og Danmarks Statistik nu blevet enige om nye retningslinier for opgørelsen. Et af problemerne har været, at EU´s EUROSTATs tal ikke tog højde for virksomhedernes brug af fastpriskonktrakter. Det er der nu skabt klarhed over. Men selv med den nye beregningsmetode, så er de danske elpriser lavere end gennemsnittet i EU.

– Det er en stor styrke, at vi nu er enige med blandt andre Dansk Industri, Dansk Energi og Danmarks Statistik om opgørelsesmetoden. Det betyder, at vi nu kan forholde os til de faktiske priser og ikke fortabe os i diskussioner om regnemetoder, når vi skal diskutere de danske virksomheders elpriser, udtaler klima-, energi- og bygningsministeren.