Skip to main content
2020

Undersøgelse: Fuglene flyver uden om vindmøllerne

By 19/10/2020januar 20th, 2021No Comments

Klim Vindmøllepark: Langt færre døde fugle

De 22 vindmøller i Klim i Jammerbugt Kommune nær fugleområdet Vejlerne slår langt færre fugle ihjel end hidtil antaget. Det skriver Nordjyske og henviser til en ny undersøgelse foretaget fra 2016 til 2019 for Vattenfall af tre anerkendte konsulentvirksomheder og lokale, professionelle ornitologer. 

20 – 30.000 kortnæbbede gæs, flere hundrede traner samt tusindvis af andre fugle passerer morgen og aften i vinterhalvåret gennem mølleparken. Ved 11 udvalgte møller i området har man løbende ledt efter døde fugle, fjer og fuglerester. Samtidig blev fuglenes trækmønstre kortlagt med radar og laser.

I VVM-tilladelsen var estimatet op til 500 døde fugle om året – sat som max-antallet før tilbagegang i bestanden. Tallene for de to vigtigste arter i undersøgelsen er særligt interessante. For de kortnæbbede gæs er tallet under 100 døde, og for traner er tallet nul døde.

Over 99 procent af de to fuglearter i området undgår møllernes vinger. Gæssene foretrækker at flyve udenom, mens tranerne flyver ind mellem vindmøllerne, men uden at ramme eller blive ramt af møllevingerne, konkluderes det i undersøgelsen.

Læs mere om undersøgelsen her.