Skip to main content
2022

Vind og sol er halv pris ift. atomkraft

By 31/10/2022No Comments

Forskere fra fem forskellige danske universiteter har sammenlignet omkostninger og byggetider for atomkraftværker med sol- og vindenergi. De 16 forskerne konkluderer, at det både vil være dyrere og langsommere at satse på atomkraft sammenlignet med VE som sol eller vind. Det skriver Videnskab.dk

Grafik: Videnskab.dk

– Det, vi gerne vil med denne rapport, er at bringe fakta til diskussionen. Herfra må folk selv komme frem til deres konklusioner, siger Henrik Lund til Videnskab.dk. Henrik Lund er professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet og en af forfatterne til den nye rapport.

– Men jeg vil tilføje, at når man ser på de fakta, vi her fremlægger, står det klart, at hvis man vil gøre noget hurtigt i forhold til den grønne omstilling, er atomkraft ikke svaret. Heller ikke i forhold til omkostninger, siger han.

Planlægningsfasen er ikke indregnet i ovenstående tal. Grafik: Videnskab.dk

– I dag er elektricitet fra ny a-kraft opført i Vesteuropa cirka dobbelt så dyr som elektricitet fra danske vindmølleparker og solcelleanlæg – selv når man forudsætter en levetid for a-kraftværket på 60 år, skriver forskerne og fortsætter:

– Baseret på IEAs forventninger til a-kraft i Vesteuropa og Energistyrelsens forventninger til sol og vind i Danmark forventes den relative prisforskel at blive endnu større i fremtiden.

Forskerne understreger, at notatet er ment som en første version, som kan udvides og revideres løbende.

Notatet har fået stor omtale i de fleste store medier i Danmark og vil givetvis også fremadrettet bli har således bragt værdifuld fakta til den standende diskussion om atomkraft vs vind og sol.

Læs forskernes introduktion til undersøgelsen “Fakta om atomkraft” og få adgang til dokumentet indeholdende hele undersøgelsen her.

Læs artikel på Videnskab.dk om notatet fra de 16 forskere her.