Skip to main content
2018

Vindmøller skal stabilisere elnettet

By 22/11/2018april 13th, 2020No Comments

Engang var vindmøller elselskabernes store skræk. De gjorde elsystemet følsomt og svært at styre. Det var nødvendigt, at have de store kraftværker kørende for at sikre stabiliteten i nettet.

I dag er det anderledes, og med ny teknologi vil kystnære- og landmøller i stedet være med til at stabilisere elnettet. Det skriver Vattenfall på deres hjemmeside.

 

 

Vindmøllerne i de to kysnære projekter Vesterhav Syd og Vesthav Nord indgår for første gang nogensinde som del af en aftale om aktivt at levere styrke til elnettet i det vestjyske område.

Ud over at øge den danske elproduktion fra vindmøller med over ti procent vil de to vindmølleparker levere noget af den spændingsstabilitet, som nettet behøver for at kunne fastholde det pålidelige elnet, Danmark er så berømt for.

 

Screen Shot 2018 11 22 At 130523

 

Med en ny aftale mellem Vattenfall og Energinet, kan vindmøllerne gå direkte ind og justere mængden af energi, så den svarer til efterspørgslen. Justeringen kan ske med millisekunders varsel i modsætning til de store, tunge kraftværksanlæg, som helst skal køre med en konstant produktion og bruge tid til at justere.

 

Foruden de to havvindmølleparker vil den planlagte udvidelse af vindmølleparken Nørrekær Enge i Nordjylland være velegnet til at understøtte nettet. Jo større parken er, og jo tættere forbindelsen er til højspændingsnettet, jo bedre er parkernes muligheder for at hjælpe nettet, skriver Vattenfall.

 

Læs mere om emnet i denne artikel på Vattenfalls hjemmeside