Spildvarme genereres i forbindelse med industri- og energiproduktion. Det internationale forskningscenter 4DH har opgjort, at der i Europa med kendt teknologi vil kunne opsamles industrispildvarme i et omfang, der svarer til varmeforbruget i op til 50 mill. husstande.
Aalborg er et godt eksempel på opsamling og brug af industrispildvarme i Danmark. 20 % af byens varmeforbrug leveres som spildvarme fra cementfabrikken Aalborg Portland. Andre eksempler er Kommunekemi i Nyborg og et raffinaderi i Fredericia.
Spildvarme i Danmark vil også kunne opsamles ud fra “mange bække små gør stor å” princippet. Her tænkes f.eks. på kølediske i forretninger og lignende. Spildvarmen kan her via en varmeveksler overføres til forbrugsvarme i den pågældende forretning. Varme, der ikke bruges i forretningen, kan overføres til fjernvarmenettet.
For at udnytte spildvarme bedst muligt, vil der blive etableret varmelagre i fremtiden – f.eks. ved fjernvarmeværker eller kraftvarmeanlæg. Nogle af disse varmelagre vil være så store, at de kan lagre spildvarme fra f.eks. efterår til brug om vinteren, hvor forbruget er større.
Mange af de anlæg, der producerer el og varme i Danmark er kraftvarmeanlæg – altså anlæg, der udnytter den varme, der opstår i forbindelse med elproduktionen. I modsætning til Danmark så er kraftvarme ikke særlig udbredt Europa. Derfor genererer el-produktionen i Europas kraftværker i følge 4DH forskningscentret spildvarme i et omfang, der svarer til al den varme, der bruges til opvarmning af alle bygninger i Europa i dag!
Potentialet er med andre ord stort.